Mis on diabeet

Pärast söömist tõuseb söödud toidu tõttu veresuhkru (glükoosi) tase. Rakkudele on glükoosi vaja energia tootmiseks. Kui veresuhkur tõuseb, hakkab kõhunääre (pankreas) tootma hormooni nimega insuliin. Insuliin on vajalik veres ringleva suhkru ehk glükoosi rakkudesse viimiseks. Ilma insuliinita või väga vähese insuliiniga jäävad rakud nälga ning glükoos jääb vereringesse, mistõttu veresuhkru tase tõuseb.

SÜMPTOMID JA DIAGNOSTIKA





  • Suu kuivus
  • Nõrkus- ja väsimustunne
  • Janutunde suurenemine
  • Sage urineerimine
  • Peavalu
  • Seletamatu kaalulangus (kuigi sööte ja tunnete nälga)
  • Nägemise hägustumine

Pöörduge arsti poole, kes mõõdab teie veresuhkru taset. Teil võidakse diagnoosida diabeet, kui teie paastuveresuhkru tase on üle 7 mmol/l või juhuslik päevane veresuhkru tase plasmas on üle 11,1 mmol/l. Diagnoosi kinnituseks võib arst läbi viia ka glükoosi tolerantsuse testi (GTT). Diabeedi diagnostiliseks kriteeriumiks on ka HbA1c väärtus üle 48 mmol/mol (üle 6,5%). Kui üks tulemus kinnitab diabeeti ja teine mitte, siis tuleb diagnoos kinnitada diabeeti näidanud analüüsi kordamisega.

a teenage girl and a young boy on a white background
a man and a woman in their mid-fifties on a white background
a pregnant woman on a white background